اخبار اقتصادی
چاپ00001:20 - 1399/06/02

روز پزشک| دستاوردهای سازمان انتقال خون؛ از انتقال خون به مجروحین جنگی تا تأمین پلاسما برای بیماران کرونایی

سازمان انتقال خون ایران در طول چهاردهه‌‌ای که از عمر با برکت انقلاب اسلامی ایران می‌‌گذرد، اقدامات مؤثر بسیاری انجام داده است؛ ایران جزو ۵ کشور برتر آسیا در زمینه طب انتقال خون است و در اپیدمی کرونا نیز طرح موفق پلاسمادرمانی را اجرا کرده است.

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری تسنیم؛ 46 سال از تأسیس سازمان انتقال خون ایران می‌‌گذرد.

این سازمان در نهم مرداد 1353 برای ساماندهی سیستم تأمین خون و فرآورده‌‌های آن راه‌‌اندازی شد تا به کار بنگاه‌‌هایی که به خرید و فروش خون می‌‌پرداختند پایان بخشد.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، آغاز جنگ تحمیلی، باعث مشارکت بی‌‌نظیر گروه‌‌های مختلف برای اهدای خون به مجروحین جنگی شد.

در دوران دفاع مقدس سازمان انتقال خون نقش پررنگی را در تأمین خون مجروحین و مصدومین جنگی ایفا کرد. این سازمان با راه‌‌اندازی پایگاه‌‌های ثابت و سیار، توانست با کمک مردم فرهنگ اهدای خون را نهادینه کند.

تلاش این سازمان برای رشد علمی در زمینه طب انتقال خون پس از پایان جنگ تحمیلی نیز ادامه یافت تا جایی که ایران تنها کشور منطقه مدیترانه شرقی است که دارای برنامه ملی خون‌‌های نادر است و سازمان انتقال خون ایران عضو این کارگروه در انجمن بین‌‌المللی انتقال خون در بین 23 کشور دنیا و تنها کشور مسلمان در میان این 23 کشور است.

راه‌‌اندازی بانک خون بند ناف

در سال 1389 بانک خون بند ناف در کشور راه‌‌اندازی شد. از زمان تأسیس این بانک تاکنون، بیش از 4000 خون بند ناف با کیفیت بالا و به صورت کاملاً مکانیزه پردازش و ذخیره ‌‌سازی شده و نخستین پیوند بند ناف در بیمارستان شریعتی تهران در سال 91 انجام شد و تا الآن 17 مورد پیوند، با استفاده از این سلول‌‌های خونی بند ناف ذخیره شده، با موفقیت انجام شده است.

اهدای خون , ویروس کرونا , وزارت بهداشت , بهداشت و درمان ,

ایران جزو 5 کشور برتر آسیا در زمینه طب انتقال خون

سازمان انتقال خون ایران در سال 92 به دلیل عملکرد مناسب در زمینه آموزش و پژوهش، به عنوان مرکز همکار سازمان جهانی بهداشت انتخاب شد و در امر آموزش مراکز انتقال خون دارای سابقه درخشانی است.

ایران همچنین جزو پنج کشور برتر در زمینه طب انتقال خون در آسیاست. ایران از نظر نرخ پایین عفونت‌‌های منتقله از راه خون، در میان اهداکنندگان در میان کشورهای منطقه EMRO (مدیترانه شرقی) حرف اول را می‌‌زند و به خطر صفر انتقال بیماری‌‌های عفونی از راه خون نزدیک شده‌‌است.

اهدای خون , ویروس کرونا , وزارت بهداشت , بهداشت و درمان ,

حضور اهداکنندگان مستمر خون در یک کشور، یکی از شاخص‌‌های مهم ارتقاء در مراکز انتقال خون به شمار می‌‌رود؛ کشور ما در زمان حاضر با شاخص اهدای خون مستمر نزدیک به 60 درصد، در منطقه مدیترانه شرقی رتبه اول را در اهدای خون مستمر دارد.

ایران دومین مجری طرح پلاسمادرمانی در جهان

در بحران کرونا نیز سازمان انتقال خون به خوبی درخشید؛ با تلاش‌‌های این سازمان و همکاری بی نظیر مردم با این سازمان، ایران توانست بهترین عملکرد را در زمینه انتقال خون داشته باشد. در روزهای شیوع کرونا برخی کشورهای پیشرفته در سه هفته اول پس از شیوع این ویروس در کشور دچار 65 درصد افت ذخایر خون شدند. این درحالی است که ذخایر خون ایران در اوج شیوع کرونا و در هفته سوم اسفند تنها 35 درصد افت پیدا کرد.

از سوی دیگر بسیاری از کشورها برای جلوگیری از کاهش ذخایر خون، استانداردهای اهدای خون را تغییر دادند تا امکان اهدای خون افراد بیشتری فراهم شود و این در حالی است که در ایران هیچ استانداری تنزل نیافته است و کیفیت همچنان بر کمیت اولویت دارد.

به گفته مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران، ایران دومین کشور اجراکننده طرح پلاسمادرمانی برای بیماران کووید19 در جهان بوده است.

در روش پلاسمادرمانی، پلاسمای بهبودیافتگان کرونا از آنها دریافت و به بیماران مبتلا به کرونا تزریق می‌‌شود. پویش شکرانه سلامت برای اهدای چلاسمای بهبودیافتگان کووید19 از ادیبهشت ماه آغاز شد و بر اساس آخرین اطلاعات موجود، میزان اهدای پلاسمای بهبودیافتگان از مرز 5000 نفر فراتر رفت و در زمان حاضر در 24 مرکز انتقال خون در کشور، پلاسمای بهبودیافتگان جمع‌‌آوری می‌‌شود.

اهدای خون , ویروس کرونا , وزارت بهداشت , بهداشت و درمان ,

طرح‌‌های پژوهشی بسیاری برای درمان بیماران کرونایی با پلاسما با همت شبانه روزی پزشکان و متخصصین در ایران در حال انجام است و با تلاش‌‌های صورت گرفته، ایران حتی در بحران کرونا نیز با بحران کاهش میزان اهدا و انتقال خون مواجه نشد و خون و فرآوده‌‌های مورد نیاز بیماران و جراحی‌‌ها تأمین شد.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم
لینک کوتاه :
برای ذخیره در کلیپ برد، در باکس بالا کلیک کنید
اشتراک گذاری در :
نظر خود را ثبت کنید
نام خود را وارد نمایید
متن نظر را وارد نمایید
سامانه بتا بانک رفاه کارگران